De AOW- en pensioenleeftijd gaan omhoog, de stamrechtvrijstelling voor ontslagvergoedingen vervalt en directeur-grootaandeelhouders kunnen profiteren van een lager belastingtarief in box 2. Wat brengt 2014 voor werkend Nederland?
We moeten langer doorwerken en daar wordt komend jaar een begin mee gemaakt: de AOW- en pensioenleeftijd gaan dan omhoog. De stamrechtvrijstelling voor ontslagvergoedingen vervalt, maar oude gevallen kunnen profiteren van een belastingkorting als ze het bedrag in één keer laten uitbetalen.
Directeur-grootaandeelhouders kunnen profiteren van een lager belastingtarief in box 2, waardoor het aantrekkelijker wordt om dividend uit hun bv uit te keren. Wat brengt 2014 voor werkend Nederland?
AOW- en pensioenleeftijd
De AOW-leeftijd stijgt vanaf 1 januari naar 65 jaar en twee maanden. De pensioenleeftijd gaat omhoog naar 67 jaar.
Pensioen
Onze pensioenen gaan in de toekomst op de schop. Zo moeten wij ons opmaken voor een lagere pensioenopbouw: deze gaat komend jaar omlaag van 2,25 naar 2,15 procent van het inkomen en in 2015 naar 1,875 procent.
Omdat je langer pensioen opbouwt (de opbouw begint eerder en eindigt later), moet je hiermee na veertig jaar een pensioen bij elkaar kunnen sparen van 75 procent van het gemiddelde inkomen. Verwacht je desondanks te weinig pensioen op te bouwen, dan resten twee opties: langer doorwerken of extra sparen.
Wie wil mag zijn pensioenpremie in de toekomst ook gebruiken om extra af te lossen op zijn hypotheek. Dit leidt tot lagere maandlasten.
Om een goede pensioenopbouw voor zzp'ers te bevorderen, wordt er gewerkt aan de oprichting van een pensioenfonds deze ondernemers. Zzp'ers die in de bijstand komen hoeven bovendien niet eerst hun pensioengeld ‘op te eten’.
Het pensioengevend inkomen wordt afgetopt op 100.000 euro, maar wie meer verdient mag wel op vrijwillige basis fiscaal vriendelijk bijsparen voor zijn pensioen.
Stamrecht
Raak je in 2014 je baan kwijt, dan kun je een ontslagvergoeding niet meer onbelast omzetten in een stamrecht. Je betaalt dan dus direct belasting over je gouden handdruk.
Ben je nu al ontslagen en heb je vóór 15 november dit jaar een ontslagvergoeding ondergebracht in een stamrecht-bv of -bankspaarrekening, dan mag je dit geld volgend jaar eenmalig innen met een korting van 20 procent. Je betaalt dan in box 1 niet belasting over het volledige bedrag, maar over 80 procent. Laat wel goed doorrekenen of dit voor jou verstandig is.
Belastingschijven
Het tarief in de eerste schijf gaat komend jaar omlaag. De belastingschijven zelf worden niet aangepast aan de inflatie.
Heffingskorting
De algemene heffingskorting wordt komend jaar inkomensafhankelijk. Dat is ongunstig voor hogere inkomens, want zij krijgen daardoor minder korting op hun belasting.
Arbeidskorting
De arbeidskorting voor lonen tot ongeveer 40.000 euro gaat de komende jaren in stapjes omhoog; komend jaar met 374 euro. Deze mensen hoeven dan dus minder belasting te betalen over hun loon. Wie daarentegen meer verdient dan 40.000 euro krijgt een lagere korting en is dus méér belasting verschuldigd.
Loonstrookje
De bovengenoemde maatregelen zijn straks zichtbaar op het loonstrookje. Werknemers met een laag inkomen gaan er volgens minister Asscher van Sociale Zaken tot 3 procent op vooruit. Ouderen houden circa 1 tot 1,25 procent meer over, eventuele pensioenkortingen buiten beschouwing gelaten. Uitkeringsgerechtigden houden 0,75 tot 2,25 procent meer over. Hogere inkomens daarentegen gaan er iets op achteruit.
In totaal stijgt de koopkracht van Nederlandse huishoudens komend jaar met gemiddeld 1 procent, onder andere dankzij het lagere belastingtarief in de eerste schijf en een waarschijnlijk lagere zorgpremie.
Lager tarief in box 2
Directeuren-grootaandeelhouders betalen in 2014 minder belasting over dividenduitkeringen. Het tarief in box 2 (belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang, voor ondernemers die minimaal 5 procent van de aandelen van hun bv bezitten) wordt dan namelijk eenmalig verlaagd van 25 procent naar 22 procent. De overheid probeert hiermee directeur-grootaandeelhouders te stimuleren dividend uit hun BV uit te keren.
Het verlaagde tarief geldt alleen voor de eerste 250.000 euro van het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang. Deze fiscale tegemoetkoming geldt bovendien slechts één jaar.
Hogere belasting- en invorderingsrente
Vanaf 1 april 2014 sluit de belastingrente voor de vennootschapsbelasting aan bij de wettelijke rente voor handelstransacties, met een minimum van 8 procent. De belastingrente voor de overige belastingen en de invorderingsrente gaan dan omhoog van 3 procent naar 4 procent.
Lijfrente
Vanaf 1 januari gaat de maximale aftrek voor lijfrenten omlaag. Vanaf dat moment is nog maar 15,5 procent van de premiegrondslag aftrekbaar, in plaats van 17 procent. Wil je nog over 2013 de lijfrentepremie aftrekken (op grond van de jaarruimte of reserveringsruimte), zorg er dan voor dat je de premies ook echt in 2013 hebt betaald. Uitstel tot 1 april is niet meer mogelijk.
Btw
Ondernemers kunnen voor de teruggave van de btw per btw-nummer nog maar één rekeningnummer gebruiken. Dat nummer moet bovendien op naam van het bedrijf staan.
Verder vervalt de zogeheten btw-integratieheffing vanaf 1 januari. Als jouw bedrijf goederen maakt of laat maken waarbij je zelf bijvoorbeeld de grond of een leeg kantoorpand levert, loop je nu nog kans dat je btw moet betalen over de waarde van de ingebrachte grond of het kantoorgebouw. Deze heffing vervalt straks. Je hoeft dan dus geen btw meer te betalen over zelfgemaakte goederen die je gebruikt voor prestaties waarvoor geen (volledig) recht op aftrek van voorbelasting bestaat.
Verlaagde btw voor renovatie en herstel
Doet jouw bedrijf verbouwingen en renovaties van woningen? Dan mag je ook komend jaar het lagere btw-tarief van 6 procent in rekening brengen. Voor de gebruikte materialen geldt wel het hoge btw-tarief.
Digitale btw-aangifte
Ondernemers die niet in Nederland zijn gevestigd, maar wel btw-aangifte moeten doen, zijn straks verplicht om digitaal aangifte en opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) te doen.
Omzetbelasting
De Belastingdienst verstuurt komend jaar geen aangiftebrief omzetbelasting meer. Wel ontvangt elke ondernemer van de Belastingdienst eenmalig een overzicht van alle aangiftetijdvakken, uiterste inlever- en betaaldata en betalingskenmerken.
Verhuurdersheffing
Ondernemers die meer dan tien huurwoningen bezitten, met een huur van maximaal 682,01 euro, krijgen komend jaar te maken met een verhuurdersheffing. Het tarief hiervan stijgt naar 0,381 procent van de WOZ-waarde. Wie investeert in de woningen, kan in aanmerking komen voor een lagere heffing.
Auto van de zaak
Zuinige personenauto’s komen vanaf 2014 niet meer in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), een fiscale tegemoetkoming die kleine investeringen moet bevorderen. Overige veranderingen voor automobilisten vind je in dit artikel.
Lees ook
Je huis in 2014: alle veranderingen
Familie en fiscus in 2014: alle veranderingen
De zorg in 2014: alle veranderingen
Auto en trein in 2014: alle veranderingen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl